Свят Чехия отхвърля квотите за мигранти, система не работи

Чехия отхвърля квотите за мигранти, система не работи

210

Чехия отхвърля квотното разпределение на мигранти, защото тази система не работи. Това заяви чешкият министър на външните работи Любомир Заоралек на конференция в Братислава.

„Има проблем и не можем да съгласуваме квотите. Убедени сме, че това предложение не може да функционира“, категоричен е ръководителят на чешката дипломация. Той също така отбеляза, че гражданите не разбират, защо е необходима тази система, след като мигрантите не желаят да останат на територията на Чехия.

Заоралек заяви, че Чехия е готова да помогне за справяне с мигрантската криза въз основа на принципа на доброволността, но не може да се съгласи в страната да дойдат без всякакъв контрол хиляди мигранти. Той акцентира и върху факта, че страните с голям опит с интеграцията на мигрантите не могат да се справят с нея.

Любомир Заоралек също така е против парите от европейските фондове да бъдат използвани за справянето с мигрантската вълна. Той отхвърли критиките, че Чехия не иска да бъде солидарна с останалите държави-члетнки на ЕС при разрешаването на мигрантската криза. Заоралек припомни, че страните от Вишеградската група, към които спадат още Унгария, Словакия и Полша, са подготвени да окажат помощ и това се вижда от на примера на Западните Балкани и по специално Македония.

Източник: novinite.bg