Други Руската авиация удари ИД в района на Деир Езор

Руската авиация удари ИД в района на Деир Езор

Най-малко 36 души са убити при най-интензивните въздушни удари на руската и сирийската авиация срещу контролираната от джихадистката групировка „Ислямска държава“ провинция Деир Езор. Това съобщава неправителствена организация, цитирана от АФП.

Според информацията сред жертвите има и 10 деца, а ранените са десетки.

Извършени са били близо 70 въздушни удара с руски и сирийски бойни самолети срещу няколко селища в Деир Езор. Това са най-тежките бомбардировки в този район от началото на бунтовете през 2011г., каза директорът на Сирийската обсерватория за човешки права Рами Абдел Рахман.

„Ислямска държава“ контролира провинцията и по-голямата част от главния й град, с изключение на летището и няколко квартала около него.

Международната коалиция срещу ИД, водена от САЩ, съобщи тази седмица, че е унищожила при своите въздушни удари 116 цистерни, използвани от ИД за превозване на нефт. Коалицията наскоро обяви, че ще продължи с ударите в района на провинция Деир Езор, тъй като там ИД контролира петролните полета на Сирия.

Контрабандата на петрол носи 1.5 млн. долара дневно при средна цена 45 долара за барел, пише „Файненшъл Таймс“.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че руският военноморски флот в Каспийско море е изстрелял крилати ракети срещу Деир Езор, убивайки повече от 600 ислямисти. В съобщението не се уточнява дата.

Президентът Владимир Путин се закани тази седмица да издири и накаже отговорните за взривяването на руския пътнически самолет миналия месец над Синай, при което загинаха 224 пътници. Отговорност за тази атака пое „Ислямска държава“. Путин обяви, че Русия преминава към нов етап на военната си операция в Сирия.

Руската телевизия показа кадри, показващи надписи на бомби „За нашия народ“ и „За Париж“, минути преди излитането на изтребителите от сирийска военна база, използвана от руската армия. Съветът за сигурност подкрепи единодушно резолюция, внесена от Франция, призоваваща да се вземат всички необходими мерки съгласно международното право за борба срещу „Ислямска държава“ на териториите, контролирани от ИД в Сирия и Ирак.