Здраве СЗО повиши степента на тревога заради вируса ''зика''

СЗО повиши степента на тревога заради вируса ''зика''

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан окачестви като „потенциално пандемичен“. Организацията свика извънредна среща на 1 февруари, а по-рано излъчи „екип за спешна реакция“, предаде БНР.
 
 
 
Миналата година вирусът беше открит в Южна Америка, където сега се разпространява експлозивно. До днес са регистрирани случаи в 23 държави в региона. Нивото на тревога е изключително високо.
 
“Комарът, който пренася вируса зика се среща навсякъде по света. Международните пътувания вече са много интензивни – от Латинска Америка, Бразилия към Европа и Съединените щати. Така че прогнозирам появата на много нови случаи на заболяването,“ заяви професор Костин от университета в Джорджтаун.
 
Вирусът е открит у маймуни през 1947 в Уганда, но е почти неизследван тъй като досега не се смяташе за опасен за хората. Симпотимите на зика са подобни на грипа, но у бременни жени зика причинява сериозни малформации у плода, най-вече микроенцефалия или недоразвит мозък. Вирусът предизвика паника в Бразилия, където заразените са хиляди. 
Американските учени прогнозираха, че разработването на ваксина може да отнеме десетилетие. 

В понеделник специалната група ще реши дали да започне кампания срещу зика, подобна на глобалното предупреждение  при ебола.
В понеделник специалната група ще реши дали да започне кампания срещу зика, подобна на глобалното предупреждение  при ебола. 

Източник: novinite.bg