Лайфстайл Тайните на успешното онлайн пазаруване

Тайните на успешното онлайн пазаруване

Купуване през интернет

Пазаруването онлайн вече се наложи като много успешна тактика и дори повечето от нас се чудят как изобщо се сме справяли с тази дейност преди „ерата на интернет“. Сега можем да правим всичко с лекота, без никакви физически усилия, дори докато си пием кафето навън с приятели или по пижама в леглото, преди да заспим.

Улеснението е голямо, но както всяко нещо и онлайн пазаруването си има своите трикове.

Какви са тайните му?

Нека видим някой от най-важните.

Бъдете наясно какво купувате

Винаги изучавайте подробно характеристиките на продукта, който искате да купите

В обикновения, физически магазин обикновено хората добре оглеждат и се информират за всички важни детайли при покупка на стоки, особено, когато те са на по-висока стойност. Този навик трябва да бъде приложен и при онлайн пазаруването.

Коректните онлайн магазини винаги са споделили с точност всички характеристики на продаваните артикули. Просто прочетете внимателно информацията, за да сте сигурни, че ще си купите точно това, което искате, а нещо съвсем различно. Въпреки, че дори и да се случи така, имате законното право да върнете продукта и да си получите парите обратно – нещо, което, няма как да не признаем, повечето офлайн магазини не предлагат като опция.

Ограничете спонтанните покупки

Много хора са спонтанно привлечени от добре презентирани в интернет продукти, още повече, че изображенията им задължително са издържани така, че да привличат и задържат погледа. Лесната достъпност и бързината на пазаруване понякога могат да изиграят лоша шега на семейния бюджет.

Ако сърфирате из любимите си магазини по няколко пъти на ден, непременно ще бъдете привлечени от много атрактивни артикули, и ще се почувствате примамени да купите това или онова. Така се създават условия за лесно надхвърляне на определения предварително бюджет, което има негативен ефект.

Но помнете – в случай, че сте се поблазнили да поръчате нещо, което би объркало плановете ви, но не сте успели да се спрете навреме, винаги можете да се обадите и да анулирате поръчката. Това е другото голямо предимство на онлайн пазаруването.

В обикновените магазини /или поне в по-голямата им част/, щом веднъж преминете през касата и излезете от обекта, връщане назад няма.

Пазарувайте само от надеждни сайтове

Това е много важно за безопасното онлайн пазаруване – внимавайте откъде поръчвате и как се осъществява разплащането. В България все още е най-разпространено получаването на закупените стоки чрез куриер – повечето магазини работят съвместно с куриерите Еконт или Спиди, което е сравнително добра опция.

Плащането при получаване на стоката, както и възможността за преглед преди плащане определено снижават риска от измами.

Но никога не забравяйте първо да проверите какво има в пратката, преди да я приемете. Огледайте добре стоката и чак когато се убедите, че всичко е наред, я платете.