Туризъм Идеи къде да отидем на планина през лятото

Идеи къде да отидем на планина през лятото

идеи за лятото

Лятото е сезонът, в който всички жадуваме за почивка и приключения. А какво по-добро място за това от планината. Времето е топло, но все пак прохладно. Гледките се смайващи и спиращи дъха, Дестинациите, които може да посетите – безкрайно много.

Всичко това превръща лятната ваканция в планината в едни позитивно, приятно и изпълващо с енергия преживяване, което ще ви помогне да презаредите батериите до следващата отпуска или кратък почивен уикенд.

Разбира се, когато започнете да планирате подобна почивка, едно от най-важните неща, които трябва да изберете, е дестинацията. Къде искате да прекарате времето си, какво искате да видите? Падате ли си по-екстремни забавления и спортни активности, обичате ли да разглеждате забележителности или предпочитате лежерно да четете книга около басейна? Към който и тип почиващи да спадате, в тази статия сме събрали няколко интересни места за почивка в планината, които ще задоволят всеки вкус.  Вижте кои са те:

Добринище

Може да ни наречете пристрастни, но Добринище е едно прекрасна дестинация за почивка, която няма как да пропуснем в този списък. За да ви покажем, че мястото му тук е напълно заслужено, ще ви разкажем малко повече за града и на какви развлечения може да се отдадете.

Добринище е един от най-известните балнеоложки курорти, където може да посетите спа хотели с минерална вода и да се възползвате от силата на лековитата минерална вода. Около града извират цели 17 топли извора, които още древните римляни са използвали. Любителите на релакса могат да се насладят на спа процедури и плуване в басейн.

Тези, които обичат разходките и забележителностите, има много какво да видят в района. Хижа Безбог и красивото Безбожко езеро се намират в близост и ако ги посетите, ще бъдете изумени от творенията на природата. Te ще ви смаят и очароват до такава степен, че ще запечатате тези картини в съзнанието си завинаги.

Банско

Банско е град на контрасти, които умело успява да съчетае модерността с възрожденския дух. През лятото курортният град е значително по-спокоен и може да се насладите да заслужен отдих, далеч от големите туристически тълпи. В града често се организират летни музикални и фолклорни фестивали, които също привличат интереса на гостите на града.

Ако сте почитатели на Възрожденската история, традиции и архитектура, в Банско са запазени много сгради, които носят духа на онова време. Банскалии все още приготвят едни от най-вкусните ястия в целия Пирински край, които са чудесно угощение за любителите на кулинарни туризъм. Може да хапнете вкусни мезета, като прословутия Бански старец, който не случайно има такава легендарна слава. Банско е и отправна точка за изкачване на връх Вихрен, а също и за посещение на едни от най-красивите Пирински езера.

Мелник

Най-малкият град в България. Така е известен Мелник. Но градът има с какво друго да се похвали и да привлече желаещите почивка в планината. Едно от тях е известното мелнишко вино. Там се приготвят едни от най-пивките и вкусни вина, които си струва да опитате, ако сте ценители на тази напитка. Що се отнася до природни забележителности, със сигурност сте чували за Мелнишките пирамиди. Един много интересен и красив скален феномен. Ако посетите града, не пропускайте да се отбиете и до Роженския манастир – един от най-значимите и най-старите в България.

Гоце Делчев 

Накрая, още едно предложение за почивка в планината – Гоце Делчев. Градът и околностите му привличат много туристи всяка година. Най-вече такива, които искат спокойна почивка, спа и релакс. В района също може да се насладите на интересни забележителности и да добавите нови фото спомени към личната си колекция.

Това са няколко чудесни идеи за почивка в планината. Не ви трябва много, грабвайте раниците, резервирайте хотел и сте готови за заслужена почивка в едни от най-красивите места в България.