Туризъм Облекчават още визовия режим за руските туристи

Облекчават още визовия режим за руските туристи

625

България ще облекчи още визовия режим за руските туристи, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. В момента при първо подаване на документи за виза, тя е едногодишна и струва 35 евро.

В рамките на заседанието на българо-руската икономическа комисия е обсъдено облекчаване на визовия режим, което предвижда въвеждане на петгодишни визи или т.нар. многократни визи. Самата процедура за издаване на визи е съкратена до два дни.

Обсъжданите допълнителни визови облекчения включват и издаването на безплатни визи за децата до 16 години, които посещават страната ни организирано – за форуми, фестивали, лагери. И досега визите за тези деца са безплатни, новото е, че руснаците могат да получат безплатните си визи по облекчени процедури. Децата до 6-годишна възраст също посещават страната ни с безплатни визи.

Идеята за многократните визи за руснаците включва освен петгодишните визи за организирано пътуване на деца до пет години, също и тези, които имат имоти да получават тригодишни визи, а за възрастните туристи от Русия визите да бъдат едногодишни.

Ако семейство пристигне на почивка в страната ни обаче, родителите на детето ще трябва да му платят визата. Ангелкова подчерта, че родителите на детето могат да отидат в българското посолство и да го запишат в някой от всички 600 фестивала, които са по списък в българското посолство там.

Санкциите срещу Русия са оказали ефект върху страната, подчерта Сафонов. Икономическият фактор също е важен. Той заяви също, че това е и причината да се акцентира върху цената на туристическия пакет, което ще подобри туристопотока.

Сафонов посочи също, че с цел да се засили туристопотокът към България от 1 февруари е договорено да заработи колцентър за руските туристи, които ще могат да получат информация за почивката им у нас.

На 25 февруари ще се проведе среща в българското посолство в Москва на туристическия бизнес и министерствата на двете държави. През март пък ще има друга среща с представители на туристическия бизнес.

Ангелкова заяви, че основният интерес на руските туристи е към морските почивки у нас, а има потенциал да се развие и поклонническият туризъм.

Източник: novinite.bg