Други 16 ареста в Брюксел, не са открити оръжия и взривни устройства.

16 ареста в Брюксел, не са открити оръжия и взривни устройства.

16 подозрителни са задържани при мащабната полицейска акция тази нощ в Брюксел. Не са открити оръжия и взривни устройства.

Сред арестуваните не е заподозреният участник в парижките атентати Салах Абделслам.
Това съобщиха на съвместна пресконференция представители на полицията и прокуратурата в Белгия.
По данни на властите тази нощ са били извършени 19 обиска в Брюксел и три в Шарльороа, при тях 16 души са задържани.

При операция в квартал „Моленбек“ автомобил се насочил срещу полицаите и те открили стрелба. Водачът бил ранен, опитал да избяга с автомобила, но по-късно е бил задържан. Не е известно засега дали той има връзка с издирваните терористи.

При останалите обиски не се е стигнало до сериозни инциденти.

Полицията и прокуратурата уточниха, че действията на специалните екипи, получили задача да неутрализират възможни терористи след атентатите в Париж, продължават.

Заради необходимостта да не се пречи на тяхната работа, белгийските власти, също както френските си колеги, тази нощ дадоха изявления, но не отговаряха на въпроси на журналисти.

Федералните власти изразиха опасения, че терористи се готвят да нанесат няколко едновременни удара в Брюксел, който остава в максимална готовност за нападение.

Централата на НАТО и институциите на ЕС в понеделник ще работят в ограничен режим, като повечето от служителите са призовани да вършат работата си от вкъщи.

В Брюксел остават затворени училищата, детските градини, метрото. Болниците ще приемат само спешни случаи, но редовните консултации са отменени.