Дом Какво не трябва да има в спалнята

Какво не трябва да има в спалнята

Какво не трябва да държим в спалнята

Как да постигнете спокойно и релаксиращо спа изживяване в собствената си спалня?

Преди всичко проверете дали има тези предмети в стаята – с тях не можете да се надявате на здрав и спокоен сън.

Мобилен телефон

Вероятно сте чували преди за неблагоприятните ефекти на радиацията от мобилни телефони. Това не е всичко.

Синята светлина на екраните на джаджи (включително телефони, таблети, лаптопи и други електронни устройства) може да причини нарушение на циркадните (сърдечните) биоритми на човек.

Така че, прелиствайки емисията в социалните мрежи преди лягане или гледайки имейла си, рискувате да лежите будни през половината нощ.

Телевизор

Тази техника също няма място в спалнята. Докато гледате телевизия неусетно ще пропилеете няколко часа скъпоценна почивка.

Да не говорим за много лошия навик да се спи на включен телевизор.

Етерични масла (поне някои)

Според специалистите, етеричните масла, които действат стимулиращо и тонизиращо върху мозъка, не трябва да се пръскат преди лягане.

Жасминът, лимонът, розмаринът и ментата са аромати само за дневните часове.

Стара възглавница

Качеството на съня (както и доброто ни състояние на следващата сутрин) до голяма степен зависи от комфорта на възглавницата, така че експертите съветват да не пестите от този аксесоар. Изберете качествени възглавници с добра опора за врата.

Когато избирате, вземете предвид позата, в която сте свикнали да заспите (на страна, гръб или корем), както и вашите здравословни характеристики – например, ако сте алергични към пух и пера или страдате от сънна апнея.

Часовник със светещ екран

Електронен часовник със светещ екран не е за спалнята, както и всеки друг източник на светлина. Ако имате проблеми със заспиването, ако страдате от безсъние или тревожност, заменете го с аналогов часовник с безшумен механизъм и го обърнете наобратно  – за да не се дразните, като го поглеждате всеки път, когато напразно се опитвате да заспите.

Храна

Не яжте в леглото! Закуската в леглото изглежда романтична само във филмите. Всъщност всичко завършва с миризми, петна и трохи, които пречат на съня.