Дом Естетически линии на фурни за вграждане в зависимост от стила на кухнята.

Естетически линии на фурни за вграждане в зависимост от стила на кухнята.

Фурна за вграждане

Повечето от съвременните фурни са със собствена система за контрол и с независима работа. Могат да бъдат поставени навсякъде в кухнята на удобна височина. В стандартната линия вградените фурни са с височина 60 см. и се отварят надолу или настрани.

Класически (кънтри стайл или рустикални)

Класическите (от латински „класика“ – образец, норма) фурни за вграждане са универсални, висококачествени, надеждни, естетически издържани. За производството им се използват метал и стъкло, а за декорацията на температурните превключватели и на дръжките – бронз и месинг. Характеризират се със строги геометрични форми, изчистени прави линии, симетричност на елементите, липса на модерни детайли и ограничена цветова гама (слонова кост, бял и бежов гранит). Основните им функции са конвекция, вентилация, тангенциално охлаждане, аналогов програматор във вид на часовник и други. с тх ще се справите с кулинарни задачи от всякаква сложност.

Класическите модели в стил прованс (от фр. „село“ ) са дискретни, скромни, стилизирани. Техен усъвършенстван вариант са кънтри фурните – в по-широка цветова гама. Често бъркат последните с рустикалните, които не толерират съвременните материали и са предимно в светли цветове.

Мултифункционалната фурна за вграждане Grenje BO53CLI с цвят слонова кост https://electron.bg/gorenje-bo53cli-p-300770.html комбинира предимствата на прованс и кънтри – удобна, безопасна, с привлекателен ретро дизайн. Разполага с голяма повърхност за печене и обем 65 литра. Сред допълнителните характеристики на модела са: наличието на електронен програмируем таймер с аналогов дисплей, EcoClean, компактна врата с двойно стъкло, функция водно почистване и динамична охлаждаща система DC. Притежава механично управление, с електронен програмируем таймер с аналогов дисплей, ергономичен дизайн на дръжката и копчетата и др. Консумира минимално количество електроенергия и принадлежи към клас А.

Съвременни, модерни

Съвременните вградени фурни съчетават прости линии и екстравагантни детайли, което ги прави необичайни и предизвикателни. Възможно е да бъдат комбинирани с всички кухненски съоръжения. Отличават се със строгостта на белия метал и трайното стъкло, избягвайки излишната декорация. Изработени са от модерни материали, в монохромна цветова схема, с гладки покрития и традиционни елементи. Многофункционални (с конвекция, грил, вентилация, осветление и др.) и на достъпна цена.

Фурна за вгражданеТипична модерна вградена фурна е Bosch HBN331E4 https://electron.bg/bosch-hbn331e4-p-297897.html  с обем 67 литра.

С механично управление и с пет начина на нагряване, със специална функция 3D plus циркулация на горещ въздух за постигане на оптимален резултат при едновременно печене на две нива.

Има електронен програмен часовник и охлаждащ корпуса вентилатор. Енергиен клас А-20%

Друг популярен мултифункционален модел е Hotpoint-Ariston FA5 841 JH IX/HA https://electron.bg/hotpoint-ariston-fa5-841-ixha-p-323855.html

Електрическа, с голям обем на вместимост от 71 литра. Има осем програми за готвене, електронен таймер и Push бутони за управление. Енергиен клас A+.

Тяхна разновидност са електроуредите в стил фюжън (от англ. „fusion“ – сплав), при които се смесват различни стилове. Самото наименование показва, че не е нужно да се замисляте за съответствието между мебелите и домакинските уреди, достатъчна е една успешна комбинация от форма и цвят. Съчетайте несъчетаемото и комбинирайте несъответстващото! Основното правило е да не се прекалява и да не се преминава границата, разделяща деликатния вкус и кича.

Най-разпространеният фюжън-компонент се явява хай-тек – много популярен стил сред производители на кухненски електроуреди. Най-често тук доминират черни метални нюанси и стъкло. Стоманените части са покрити със специален защитен филм, предпазващ повърхността от интензивна топлина и петна. Придават на кухнята по-динамичен и по-решителен външен вид.

Минимилистични и дизайнерски линии;

Минимилистичният стил е най-простият и практичният. Основните му характеристики са стриктни линии, прости геометрични форми и минимални детайли. Плоските повърхности на мебелите се съчетават с вградени в тях домакински уреди. Всичко е много скромно, но привлекателно.

Такава е мултифункционалната фурна за вграждане от дизайнерска линия Starck с голям обем 67 литра Gorenje BO637ST https://electron.bg/gorenje-bo637st-p-321318.html, която е с привлекателен огледално сив цвят. Характеризира се с голяма повърхност за печене и с механично управление. Има възможност за готвене на повече нива едновременно.

Притежава функциите WarmPlate, PerfectGrill, SilverMatte, динамична охлаждаща система DC+ и има възможност за предварително загряване, размразяване и водно почистване. GentleClose осигурява плавно затваряне на компактната врата с двойно стъкло. Разполага с инфра нагревател и с вентилатор, малък грил нагревател. Енергиен клас А.