Здраве Ето рисковете при ВиК услуги за водопроводчиците

Ето рисковете при ВиК услуги за водопроводчиците

ВиК услуги и ремонти

При всяко домакинство се налага да се използват ВиК услуги и те най-често са свързани с течове и проблеми с канализацията.

За целта има фирми, в които работят водопроводчици. Те са специалисти в сферата на различни видове ВиК ремонти. Но тази професия крие някои опасности. Оказва се, че дори при най-доброто планиране на безопасността при реализиране на специфичен вид ВиК услуги крие рискове. Ключов момент за предотвратяването на евентуални злополуки е вземането на всички предпазни мерки. Ето едни от най-често срещаните опасности, с които се сблъскват водопроводчиците.

  1. Работа на високо

Най-честата причина за трудови злополуки в този сектор е работата на по-големи височини. Безопасната работа над земята изисква специални приспособления за закрепване и добри метеорологични условия.

Фиксирано скеле или сертифицирани мобилни скелета също могат да помогнат в работата на водопроводчик, работещ на по-високо място. Използването на стълба може да бъде грешка, тъй като тя е предназначена само за краткотрайна работа. Освен това всеки, когато работи на високо, може да се подхлъзне и да падне или да бъде ударен от падащ предмет. Авариите при подхлъзване от покрива и падане са водеща причина за наранявания на работното място.

  1. Затворени пространства

За съжаление, фатални наранявания могат да се случат на водопроводчиците, които работят в затворени помещения. Те невинаги са с безопасни нива на кислород, става дума за канализация, тръби, канали и ями, които са опасни по отношение на дишането.

  1. Мускулни схващания и навяхвания

Водопроводчиците при извършване на ВиК услуги често са принудени да работят в неудобни пози, които могат да причинят здравословни проблеми. Трябва да се избягва повтарящите се движения за дълги периоди от време, за да се снижат до минимум рисковете със здравето си.

  1. Проблеми със зрението

Много наранявания, засягащи зрението на водопроводчико, могат да бъдат напълно избегнати, тъй като са предотвратими. Излагането на бактерии и чужди предмети са някои от опасностите за очите, които им се случват. Носенето на предпазни очила по време на работа  е задължително.

  1. Вдишване на азбест

За съжаление по целия свят повече от 125 милиона души са изложени на влиянието на азбест на работното си място. Водопроводчиците в пъти повече от други професии, защото работят на места с неизвестна история. Трябва да се избягва вдишването на прах от азбест, който сериозно руши здравето. Въпреки че много по-нови сгради не съдържат азбестови материали вътре, то при по-стари сгради е твърде вероятно да са ползвани материали, съдържащи азбест.

  1. Загуба на слуха

Доклад на Световната здравна организация показва, че до 48 процента от водопроводчиците имат загуба на слуха поради силен шум при работа с инструменти, шум в тръбите и електрически машини. Това може да доведе до намаляване на слуха и на по-късен етап да загубата му. Във връзка с този проблем се налага при извършване на ВиК услуги водопроводчикът да си слага защитни тапи в ушите.