Други Евро 2020

Евро 2020

Евро 2020

Евро 2020 ще се проведе за първи път не от една държава, а цели 13 държави ще бъдат Евро 2020 домакин на турнира. Това става за първи път по случай 60-годишнината от провеждането на Европейските първенства по футбол. Този път няма да имаме само един домакин, а мачовете ще се проведат в 13 града в различни държави.

Финалът ще се бъде на стадион Уембли в Лондон. Формата на Европейското първенство е доста по-различен от всички останали досега. От Евро-квалификации ще се класира 20 отбора, като останалите четири ще се класират от Лига на нациите, която в момента се играе.

Отбора на България също така участва в Лига на нациите, където се бори за първото място в лигата. Макар и първи това не дава право на директно класиране на Евро 2020 година. Първите отбори в групите на Лига на нациите ще играят плейофи, като само първите 4 от тези плейофни срещи ще имат запазени места за Евро 2020.
Останалите отбори, включително и отпадналите от Лига на Нациите ще имат право да играят Евро-квалификации, като беше и регламента до сега. Те се борят за общо 20 места. Списъка на отборите участници на Евро 2020 ще бъде съставен от 24 отбора.
Досега бяхме свикнали с правилото на турнира, че победителя от предното Европейско първенство по футбол се класира директно, без да е нужно да играе квалификации, като това правило тук вече отпада. Домакина също няма запазено място в турнира. Всеки отбор ще се бори за място на европейското, чрез Евро-квалификации и турнира Лига на нациите.

Лондон ще бъде столицата на финала, като също така в Англия ще си играят и полуфиналните срещи на Евро 2020. Както споменахме по-горе за първи път по случай честването на 60 години от основаването на турнира на Европейското първенство домакините ще бъдат 13 държави. Нека накратко да разгледаме къде ще се провежда Европейското първенство през 2020-та година и кои са държавите домакини.

Градовете, където ще се провеждат срещите са:

Санкт Петербург в Русия, Рим в Италия, Мюнхен Германия –домакин на осминафиналите и три мача от груповата фаза на турнира Евро 2020 година. Останалите градове са Копенхаген Дания, Букурещ Румъния, Амстердам Холандия, Дъблин Ирландия, град Билбао в Испания, Будапеща в Унгария, Брюксел в Белгия и Глазгоу в Шотландия. Интересна информация бе, че град София също бе кандидат, но за жалост кандидатурата на столицата отпадна. В същото време България кандидатства и за Световното първенство през 2030 година заедно с Гърция Румъния и Сърбия.

Това стана известно съвсем наскоро и в момента кандидатурата на балканските страни се разглежда, като едни от най-големите съперници за Световното първенство през 2030 година са държавите на Уругвай Аржентина и Парагвай, които също са изявили желание за домакини на Световното през 2030-та година.