Здраве Хранителни добавки за фитнес: Митове и заблуди

Хранителни добавки за фитнес: Митове и заблуди

хранителни добавки за фитнес

Изграждането на мускули е тежка работа. Това е факт! Въпреки разнообразието на пазара на всевъзможни хранителни добавки за фитнес, все още няма магическо хапче за сдобиване с мечтаната фигура за една нощ. Но ползата от някои добавки също така е неоспорима.

Има много погрешни схващания относно хранителните добавки в спорта. И макар в интернет да има достатъчно информация, за да можем лесно да разграничим истината от заблудите, понякога просто не го правим.

Ето защо в тази статия, с помощта на колегите от Fitholic.bg (сайт за хранителни добавки) ще разгледаме някои митове и заблуди за най-популярните добавки за фитнес:

Креатин: митове и погрешни схващания

Креатинът е стероид?

Креатинът е органично азотно съединение, образувано от три аминокиселини: аргинин, глицин и метионин. Той дори не е подобен по структура на който и да е стероид. Няма анаболен ефект.

Креатинът предизвиква косопад?

Стероидите действително могат да предизвикат косопад, но както вече казахме: креатинът не е стероид.

Креатинът е вреден за бъбреците?

Ако сте здрави и приемате креатин в правилната доза, той няма да навреди на бъбреците ви. Високият му прием би навредил само ако вече имате съществуващи хронични бъбречни проблеми.

Креатинът причинява мускулни спазми?

Напротив: креатинът всъщност предотвратява спазмите.

Протеин: митове и заблуди

Протеиновите шейкове изграждат мускули само при мъжете?

Въпреки че за жените е невъзможно да развият мускулната маса на мъжете, протеиновите хранителни добавки могат да им помогнат да получат приятен релеф на ръцете и да оформят добре задните части.

Протеиновите добавки правят жените дебели?

Има много по-голям шанс да се случи точно обратното: протеиновите шейкове да помогнат на жените да отслабнат.

Протеинът трябва да се приеме до 30 минути след тренировка?

Изследванията показват, че количеството на общия протеин за деня е много по-важен от моменталния ефект на анаболния прозорец.

Добавките с протеини са само за бодибилдъри?

Не е нужно да спортувате всеки ден от седмицата, за да взимате протеинови добавки. Просто те ще ви помогнат да се възстановите по-бързо. Организмът ви се нуждае от протеин така, както се нуждае от въглехидрати и мазнини.

Веган протеинът не е толкова добър, колкото суроватъчния?

Така, както е вярно, че и без месо можете да изградите мускули, така е вярно и че веган протеинът ще ви помогне да осъществите спортните си цели.

Протеинът не трябва да се загрява?

Можете спокойно да го използвате при приготвяне на десерти. Да, структурата му може и да се променя, но ефектът му не се губи.

ВСАА: митове и заблуди

Ако приемате протеини, нямате нужда от ВСАА?

След силова тренировка може да е по-добре да изпиете своя протеинов шейк, но след тежката сесия по бягане, е по-добре да посегнете към ВСАА. По този начин приемате малко амонокиселини веднага след натоварване, докато стомахът ви стане готов за хранене.

Добавките с ВСАА са само за културисти?

Всъщност те са идеални за плувците, бегачите, колоездачите и изобщо за всеки физически активен човек.

Добавките с ВСАА са просто модно увлечение?

ВСАА ще ви помогнат при регенерацията и разпада на мускулните клетки след тренировка. Освен това чрез тях ще получите енергия и ще забавите умората. А ако искате и да намалите телесните мазнини, определено няма да сбъркате, включвайки хранителни добавки с ВСАА в спортната си рутина. Така че, ВСАА определено не са просто модно увлечение.