Бизнес И опозицията подкрепи второто прекрояване на бюджета

И опозицията подкрепи второто прекрояване на бюджета

С пълно мнозинство депутатите одобриха актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2020 година, предаде БГНЕС.

Ревизията на държавните харчове получи пълно мнозинство от 125 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“. Заради липсата на редакционни предложения председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи текстовете да бъдат одобрени и на второ четене в рамките на същото заседание.

Това е втората актуализация на бюджета за тази година, а причина за нея е разразилата се COVID-криза, с чиито негативни икономически последици държавите от Европейския съюз вече започнаха да се борят. С промените депутатите увеличиха максималния размер на гаранциите, които държавата може да издава чрез Министерски съвет. Целта – да се включи България в двата общоевропейски инструмента за отговор на последиците от кризата.

Подкрепа за законопроекта дойде и от опозицията в лицето на БСП.

„Основателно правителството иска съгласието на българския парламент за поемането на допълнителни държавни гаранции, които не бяха предвидени в бюджета, но които произтичат от решения на ЕС от месеците април и май, свързани с преодоляване на тежките икономически последици от проблемите с коронавируса“, заяви депутатът Румен Гечев.

Така изпълнителната власт ще да издава допълнителни държавни гаранции, за да се включи страната ни в два финансови инструмента – Паневропейския гаранционен фонд в отговор на COVID-19 в размер 51 млн. евро, както и Европейски инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) в размер до 107 млн. евро. 

Източник: novinite.bg