Лайфстайл Идея: Да пропъдим страховете си от фаталния петък 13 с черен хумар

Идея: Да пропъдим страховете си от фаталния петък 13 с черен хумар

Да стреснем и пропъдим страховете си от петък 13 – фаталният ден, с хумор и то не какъв да е, а черен. Тази свежа идея предлага стендъп комедиантът и президент на The comedy club Sofia Иван Кирков.

„На всеки, който кажеш петък 13-и, първото нещо, което директно му идва на ум е черен хумор. Дори ме е яд, че тази година имаме само един-единствен петък 13…”, каза в интервю за БГНЕС Иван Кирков. Затова в неговия клуб – The comedy club Sofia са решили да отбележат този единствен петък 13 с две представления за една вечер, белязани с черен хумор. „Ще бъдат с малко фаталистичен хумор, затова всички фаталисти са добре дошли и всички любители на черния хумор. Още по-черен ще е петъкът, защото за някои хора съботата е работна, така че един тотално черен петък имаме. Ще имаме черен хумор, който не е за всеки. Не на всеки му харесва това нещо. Британците, например супер много харесват черния хумор, но при нас е малко по-ново нещо и някои хора гледат с резерви на него. Така хуморът е еволюирал, защото е начин да се справим с трудностите като им се надсмеем”, смята Иван.

Според комика всеки трябва сам за себе си да намери къде е комфортната му зона, която обаче да напуска от време на време. „Не можем да обвиняваме хората, които, например, не искат да излизат на петък 13, защото явно наистина имат панически страх. Винаги човек може да се опита, да си каже – какво толкова. Специално при комедиантите, ако нещо лошо ни се случи, поне ще имаме някаква смешна история да разкажем.

Бих посъветвал хората да се смеят повече и да не го сдържат в себе си. Има много хора, на които им е смешно, но за да „седят по-тежко” на местата си, задържат смеха си. Не, по-добре е всички да се смеят свободно”, смята Иван. Той е категоричен за едно – има много ясна граница между черния хумор и обидата. Ако се изтъкват факти, които са известни за всички, няма как да е обида. Ако се изложите публично много, няма проблем да споменем това, вие сте си виновни. Стига да не се обижда някой човек заради характеристики, които са в него самия, всичко е наред. Границата е дали човекът, който си прави шегата е искал да ви обиди или не, убеден е комедиантът.

Дали смехът лекува, според Иван зависи какво – лекува от лошо настроение, което със сигурност е много неприятна болест. Иван се стреми в представленията си, както и тези на неговите колеги, да няма никаква цензура. Доказателство за това е, че от политическите фигури най-осмиван е премиерът и лидерите на политическите партии, председателят на парламента. Не остават по-назад и по-пълничките политици, които обичат да похапват, сподели Иван.