Други Изкуствени примамки за риболов – видове и предимства

Изкуствени примамки за риболов – видове и предимства

риболовна примамка

Изкуствените примамки в риболова се използват предимно за хищни риби. Външно стръвта прилича много на риба или друго водно животно, която би могло да се превърне обект на нападение от страна на хищните риби.

Ролята на тези изкуствени примамки е да имитират движението на рибата, като по този начин привлекат хищните риби, които, в този случай, ще реагират инстинктивно.

Материалът за производството на изкуствени примамки може да бъде много различен – дърво, пластмаса, гума, метал и други. Към стръвта е прикрепена и голяма кука. Производителите също са много – Black Cat, DTD, Filstar, Fox, Game Laboratorio, Halco, Maxel, Mepps, Rage, Rapala, SAVAGE GEAR, Salmo, Sea BUZZ, Shimano, Storm, Westin, Yo Zuri, madcat и други.

Подобни изкуствени примамки се използват за директна употреба, тоест за хвърляне във водата. Те могат както да плуват по повърхността, така и да се „гмуркат“ в нея. Дизайнът им е създаден така,  че движението им да е по-интензивно, придружено от вибрации или въртене.

Съществуват и специални примамки, които са оборудвани с допълнителни устройства срещу така нареченото прихващане, което ги прави подходящи за използване дори във води, където има голямо количество подводна растителност.

Други изкуствени примамки пък са оборудвани с устройства за създаване на шум под вода, което значително увеличава техния обхват на действие. Те също са подходящи за риболов в мътни води, където водната растителността е по-буйна.

Ето и някои от по-разпространените видове изкуствени примамки.

Воблери

Става дума за една от най-популярните примамки, която позволява ловене на риба както на повърхността, така и на дъното на водоема.

Воблерите представляват изкуствени въртящи се примамки, изработени от пластмаса, дърво, полистирол, които имитират риби. Основната характеристика на воблера е наличието на пластинка, наречена лопатка, в предната част, която определя начина му на движение във водата.

Меки силиконови примамки

Това са изкуствени примамки като ракообразни, калмари, червеи и други, които се използват като дънни примамки. С помощта на силиконовите примамки можете да ловите костур, щука, сом и други дънни риби.

Предимства на изкуствените примамки

Изкуствената стръв има много предимства, ето и някои от по-важните:

  • Изкуствените примамки са винаги под ръка. Не е нужно да губите време и сили, за да намерите и изкопаете живи червеи, например. Също така изкуствената стръв е лесна за транспортиране и съхранение и никога не умирисва дрехите ви.
  • Изкуствените примамки привличат рибите точно като жива стръв. Независимо каква риба ще ловите, изкуствената стръв е не по-малко ефективна от естествената.
  • Някои изкуствени примамки се правят от специални материали, които излъчват във водата миризми, като по този начин привличат рибите от разстояние, влияейки директно върху инстинктите им.
  • Живата стръв е краткотрайна. Изкуствената стръв се задържа по-дълго на куката, а и можете да избирате сред разнообразни цветове, форми и принципи на действие.
  • Изкуствените примамки не се разпадат, когато на тях се уловят големи и тежки риби, докато при естествената стръв това се случва доста често.
  • Изкуствената стръв е чудесна опция за всякакъв вид риболов, тъй като може да бъде избрана така, че да е напълно съобразена с конкретните нужди на рибаря. Много опитни рибари вероятно ще се съгласят, че съвременните изкуствени примамки са нещо като „билет за света на големия улов“, който може да помогне на рибарите да хванат много повече риба, като същевременно избягнат „приключенията“, характерни за риболова с жива стръв.