Здраве Каква е правилната стойка в офиса?

Каква е правилната стойка в офиса?

Неправилната стойка на тялото причинява дискомфорт и може да бъде източник на много здравословни състояния, особено на гърба, но също и на мускулната, скелетната или сърдечно-съдовата система.

Как да седим правилно в офиса?

С навлизането на революционните технологии много дейности бяха автоматизирани и хората започнаха да прекарват все повече време в офиси, пред компютрите. Ако сте сред тези, които прекарват поне 8 часа на ден в този контекст, трябва да се научите как да пазите здравето си и винаги да имате правилната позиция. Правилната офис ергономия, включително височина на стола, правилно разстояние до оборудването и добра офис позиция, може да ви помогне да предотвратите мускулната умора.

Неправилната стойка може да има редица последици и недостатъци върху вашето здраве и за да осигурите ефективна стойка в офиса, би било полезно да имате предвид:

Позиция на тялото

Всеки от нас има различни дължини на сегментите (дължини на костите), така че всеки от нас ще трябва да персонализира позицията на тялото си.

Мониторът/лаптопът ще трябва да бъде поставен на разстояние от протегната ръка, за да се избегне предната част на черепа – страничният ефект от поставянето на екрана твърде далеч или с увредено зрение. Горната част на екрана трябва да е на/или малко под нивото на очите, а за високи хора – не се колебайте да дръжте лаптопа си на охладител или метална стойка.

Ако използваме клавиатура и мишка, те трябва да бъдат поставени на бюрото под фалангата, така че подложката за дланта да е в седнало положение на бюрото. Ръцете трябва да бъдат поставени на нивото на лактите, а лакътя на бюрото. По-конкретно, височината на седалката трябва да се регулира така, че колянната става да е в тазобедрената става или флексията на коляното да е 90⁰ (бедрото успоредно на земята), като по този начин се гарантира, че горният сегмент – лакътя, е на оптимално ниво за офиса. Краката трябва да са в постоянен контакт със земята, по цялата ѝ повърхност.

Избягвайте да кръстосвате краката си, за да избегнете проблеми с лумбалния гръбначен стълб!

Оборудване / Аксесоари / Телефон

Като общо правило, опитайте се да държите най-важното близо до себе си!

Много пъти, когато сме в оптимална позиция, която ни предпазва от проблеми със ставите, сме склонни да хванем предмет, който е далеч от нас, действие, което ни кара отново да загубим правилната стойка в офиса. Ако все пак се наложи да вземете аксесоар, станете, след това му намерете ново място в офиса.

Ако често говорите по телефона и се опитвате да работите на компютъра, би било полезно да избягвате „хващането“ на телефона между рамото и главата, като по този начин елиминирате риска от контракции на шийните мускули. Можете да използвате хендсфри или високоговорителя на телефона.

Офис стол

Ако сте регулирали височината на стола си, както беше споменато по-горе, също толкова добра идея е да използвате „умен“ стол, който имитира по своята структура физиологичните извивки на гръбначния стълб, особено лумбалната област.

ВижтеКак да избера хубав офис стол?

Накратко, ако столът форсира сегмент за дълго време в различна амплитуда на ставата от неговата физиологична позиция, ще има специфични корекции в периметъра на целевата става.

Не стойте на едно място!

Поздравления, последвахте това ръководство, за да намерите правилната офис позиция, но за съжаление не можете да останете така 8 часа.

Трябва да разберем, че тялото ни е създадено да се движи, да използва мускулите и да постига физически цели. Трябва да ставаме и да движим тялото си на всеки 20-40 минути.

Как да го направим?

Много просто, няколко стъпки нагоре, презареждане на бутилката с вода, която е трябвало да сте изпили или малко посещение при колега от другия отдел – всичко това са опции за вашите мускули да поддържат еластичността си и гъвкави ставите!

Разтягане

Ако говорим за кратки почивки, няма да пречи да приложите няколко упражнения за разтягане на шията, гръдния кош, лумбалната област, седалището и най-вече обекта на работа – ръце, пръсти и предмишници!

Не знаете упражнения за разтягане?

Отделете време за клас по стречинг, пилатес или йога и приложете някои упражнения в офиса, поддържайте здравословен начин на живот и интегрирайте движението по време на работния график.