Бизнес Какво да изберете за онлайн магазин? CMS или фреймуърк?

Какво да изберете за онлайн магазин? CMS или фреймуърк?

поръчай онлайн магазин

Ако искате да стартирате онлайн магазин, важно е да решите на кой двигател ще работи. Преди да потърсите разработчици, решете какво би било по-добре за вашия магазин, CMS или рамка? Ще анализираме предимствата и недостатъците на всяка от технологиите, за да разберете коя да изберете.

CMS за  изработка на онлайн магазин

Как работи и какви са ползите? CMS (система за управление на съдържанието на сайта) е софтуерна среда, която дава възможност за създаване и управление на уебсайтове дори за тези, които нямат умения за програмиране. Съвременните CMS предлагат визуални създатели на страници и стотици функционални добавки за персонализиране на вашия сайт. Това решение ще бъде оптимално за прости сайтове със стандартна функционалност. Това може да бъде магазин за текстил, съдове, сайт за доставка на пица, бутик за цветя.

Предимства на CMS:

– много функции на сайта са достъпни от самото начало;

– лесно е да промените дизайна на сайта, като просто инсталирате нов шаблон (може да бъде платен или безплатен);

– налична е техническа поддръжка от CMS разработчици (ако използвате Magento или Bitrix) има голяма общност от разработчици и потребители (за WordPress и Joomla);

– има голям набор от платени и безплатни добавки (особено за WordPress, Joomla).

Недостатъци:

– трудно е да се реализира нестандартен дизайн на сайта;

– за платени CMS или добавки, трябва да подновявате лицензите ежегодно; – в някои случаи CMS ще има функционалност, от която не се нуждаете.

Колко ще струва изработка на интернет магазин със CMS?

Въпросът за цената е един от основните фактори за избор. Има две опции при използване на CMS. Нека анализираме всеки от тях по-подробно. Създаването на магазин на базата на готова тема е най-лесният, бърз и евтин начин. Основният недостатък на такова решение е, че няма нужда да се говори за уникален дизайн. Конкутрентите могат да заемат същата тема. В този случай ще платите за хостинг, име на домейн, услуги за уеб разработчици за настройка на сайта и закупуване на самата тема.    Изполвайта разработена за вас персонализирана тема. В този случай ще трябва да платите за разработването на дизайн от нулата до ключ специално за вас. Важно е ясно да разберете какво искате от темата и какви задачи ще реши. Ако CMS не предоставя 60-70% от функциите, от които се нуждаете, помислете за магазин, базиран на фреймуърк.

Фреймуърк за вашия сайт. Какво е това и за кого е?

Framework е по-сложен софтуер за създаване и администриране на уебсайтове. Позволява ви да реализирате нестандартни функции, осигурявайки стабилна работа на сайта при големи натоварвания. Популярни рамки: Yii2, Laravel, Symphony. Тази технология е подходяща за компании, които продават нестандартни стоки, използват сложни бизнес модели и счетоводни системи.

Предимства: Сайтовете създадени върху framework ще ви позволят да реализирате всякакви желани функционалности. Те предоставят възможност за представяне и продажба на нестандартни продукти и услуги. При добавяне на нова функционалност сайтовете почти не губят своята производителност. Магазините на framework работят по-бързо от своите колеги на CMS.

Недостатъци: Нуждаят се от висококвалифицирани специалисти, които да изпълнят проекта на високо ниво. Развитието на магазина и пускането му в експлоатация ще струват повече. Подобренията не могат да се прилагат самостоятелно. Поради това развитието отнема повече време.

Каква технология да изберете?

Както можете да видите, е необходимо да се направи избор в полза на една от технологиите, като се вземат предвид няколко фактора:

– бюджет на проекта;

– условия за неговото изпълнение;

– необходимата функционалност.

Помислете как да не изпаднете в твърда зависимост от разработчиците. Затова не избирайте решения, които са твърде сложни и скъпи за вас. Каквото и да изберете, помислете за добър хостинг.