Дом Какво трябва да знаем при покупка на конвектор Glamox

Какво трябва да знаем при покупка на конвектор Glamox

Конвекторните печки са едни от най-евтините уреди за отопление на ток, след климатиците. Това е и причината да са толкова предпочитани. Те са напълно автономни и прецизно поддържат зададената температура, без значение колко е студено навън. В същото време сметките за ток са напълно приемливи и винаги в дома е чисто и уютно. Как става магията и на какво е важно да се обърне внимание при покупката на конвектори Адакс от серията Гламокс?

Конвектори Glamox

Какъв е принципът на работа при съвременните конвектори Glamox

Днешните електрически отоплителни уреди Гламокс имат вид на радиатори и работят на принципа на естествената конвекция. Студеният въздух отдолу, след неговото затопляне от слаботемпературния нагревател, става лек и се издига нагоре, вкарвайки нов студен въздух отдолу. Този принцип постоянно се повтаря и не налага добавяне на допълнителен вентилатор, въпреки че днес има и вентилаторни модели.

Но след като е слаботемпературен нагревателят, как се затопля помещението? Съвременните конвектори Гламокс са с тесни, но много дълги корпуси, по чиято дължина е монтиран и нагревателният елемент. Така за единица време се затопля и голямо количество въздух.

За да са икономични печките Гламокс, те имат специални термодатчици, подаващи на термостата точна информация относно температурата в помещението и нагревателят се включва и изключва, пестейки много ток.

За какво да внимаваме при покупката

Поради голямото разнообразие от видове конвектори Гламокс в онлайн магазин Gaudi DS, понякога е трудно да разберем кой от тях е най-подходящ за дадено помещение. Процесът по избора може значително да се опрости, ако знаем някои особености, като:

  • Мощност — приблизително е изчислено, че всеки 1 KW мощност на уреда е достатъчен за затопляне на 10 кв.м. площ, при височина на таваните от 2,7 м. Уред с мощност 2000W е подходящ за 20 кв.м. помещение;
  • Квадратура — при избора на конвектор Гламокс е важно да знаем площта на отопляваното помещение. В голяма част от случаите, в описанието на уреда е написана и препоръчителната квадратура на помещението;
  • Метод за монтаж — съществуват стенни, свободностоящи, универсални;
  • Тип терморегулатор — има механични и електронни, но последните измерват изключително прецизно и дават много малки температурни отклонения.

Какви допълнителни функции могат да са от полза

Наличието на допълнителна функционалност дава по-голяма гъвкавост при работата с конвекторите Гламокс. Някои модели имат вентилатор за повишена работна ефективност, а други са с влагозащита, за работа в условия на повишена влажност. Те обикновено са с индекс за влагозащита IP24. Полезна още е опцията за самостоятелно изключване при падане на уреда, което предотвратява пожари и инциденти. Рестартирането е отлична функция, позволяваща запазване на настройките при изгасване на тока и т.н.