Бизнес Мартин Димитров: На пазара има дисбаланс и високите цени на горивата го...

Мартин Димитров: На пазара има дисбаланс и високите цени на горивата го доказват

Липсата на конкуренция на пазара на горива у нас ще ограничи икономическия ръст, прогнозира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред БНТ. Той поясни, че очакванията на премиера за растеж на икономиката от 4,5 на сто ще бъдат невъзможни, ако не бъде решен проблемът с горивата.

Според него на пазара има дисбаланс и високите цени на горивата го доказват. Във вторник цената на бензина и на дизела в България е била четвъртата най-висока в Европа без данъци и акцизи, съобщи още Димитров.

Неговите съмнения са, че на пазара има „някаква форма на картелно споразумение“. „Този състав на Комисията за защита на конкуренцията не може да докаже това“, коментира още Димитров и посочи, че по тази причина е било внесено искането за промяна на ръководството на регулаторния орган.

Той очаква от новата КЗК да е много решителна по проблема с горивата.

Друг проблем на пазара е собствеността на данъчните складове, посочи още депутатът от Реформаторския блок. Той, заедно със съпартиеца му Петър Славов, поискаха по Закона за достъп до информацията от финансовото министерство да съобщи как се разпределя собствеността на данъчните складове у нас.

От Министерството обаче са отказали тези данни с мотив, че представляват търговска тайна и затова двамата ще заведат иск в съда, за да получат достъп до информацията.

Съмненията на депутатите са, че има концентрация на собствеността на данъчните складове, която допълнително ограничава конкуренцията на пазара на горива в страната.

„Нещо не е наред в конкуренцията на пазара“, категоричен беше Димитров и в коментара си за рязкото понижение на цените във Варна. Според него това е причинено от появата на нов играч на пазара. Според българското и европейското законодателство търговците нямат право да продават на загуба и ако законът е спазен във Варна, това означава, че цените навсякъде могат да бъдат по-ниски.

Източник: novinite.bg