Други Между 100 и 200 души кандидатстват дневно за българско гражданство

Между 100 и 200 души кандидатстват дневно за българско гражданство

Между 100 и 200 души на ден кандидатстват за удостоверение за български произход, каза Иванка Славчева, главен експерт в Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ при откриването на шестата сесия на Световния парламент на българите във Варна.

Основна тема на форума е състоянието на българската диаспора и на организациите на сънародниците ни в различни държави.

За удостоверения кандидатстват основно българи от Украйна, Молдова и Македония, посочи Славчева.

По думите й по света има около 850 български общности, с които агенцията контактува. Най-много са организациите в САЩ, Канада, Испания, Германия и Великобритания. Според Славчева едни от най-активните дружества са в Австралия.

ДАБЧ работи, но нейните възможности са твърде скромни, тя по-скоро е с координиращи функции, каза председателят на Световния парламент на българите проф. Пламен Павлов.

Според него проблемът е в липсата на целенасочена, стратегическа държавна политика. Сънародниците ни по света са реално присъствие на нашата нация и българската държава трябва да е много по-активна и да им помага, посочи Павлов.

Той каза още, че в украинските области Донецк и Луганск живеят около 12 хиляди българи, които не са били подпомогнати от България по никакъв начин. Няколко семейства дойдоха от там и получиха визи за туристи, посочи Павлов.

Според проф. Пламен Павлов, в момента в България е по-лесно да се установиш, ако си бежанец, а не човек от задграничните диаспори.

Българската държава е много пасивна, бе мнението и на Степан Сабий от Молдова. Той разказа, че живеещите в област Тараклия 24 хиляди българи от години искат там да бъде открита консулска служба, но до момента нямат отговор.

В Молдова общо живеят около 90 хиляди българи и във всички населени места с компактно българско население има градини, училища и лицеи, където се преподава български език.

В момента сънародниците ни са внесли проектозакон в парламента на Молдова, който да даде на област Тараклия статут на културно-исторически район.