Авто Поддръжка на автомобила през зимата

Поддръжка на автомобила през зимата

грижа за автомобила през зимата

Зимата и зимните метеорологични условия са сериозно изпитание за колата ви, което може да ви струва много скъпо. Представете си, че има лесни трикове, с които можете да спестите пари, а сигурността и безопасността на автомобила ви да бъдат на все така високо ниво.

Не пропускайте зимните гуми

Те могат да бъдат голям разход, но си струва и да вземете заем, ако това ще ви гарантира безопасно движение през заснежените пътища. Ако останете с летните гуми или пък заложите на старите ви зимни гуми, които не си помнят възрастта, това ще ви причини проблеми. Най-малкото би ви харесало да се люлеете като пияна балерина по покрития със сняг асфалт. Не си струва риска, дори и само заради дискомфорта?

Подменихте ли всички течности в автомобила?

Ако сте пропуснали, не си играйте с нещо така сериозно, че може да ви струва хиляди левове. В началото на зимата, колата трябва да бъде заредена с антифриз, спирачна течност и течност за чистачките. Обърнете особено внимание на последната, защото замръзването и в резервоара може да причини сериозни проблеми.

Почистване от снега

Ако колата ви е покрита със сняг, постарайте се възможно най-прецизно да я изчистите, първо с метла, а след това със стъргалка за лед. Ако ледът е много твърд и се опасявате, че няма как да пробиете, използвайте малък трик – просто напръскайте със зимна течност за чистачки. Намерете си пулверизатор и пръскайте с него. За минути ще стопи и най-здравия лед. Внимателно си измийте ръцете след това, за да не изцапате нещо в колата.

Студен старт

Много от старите шофьори подгряват колата за 15-20 минути, преди да тръгнат на път. Това не е необходимо за модерните автомобили, 1-2 минути и сте готови да поемете. Ако имате желание да се подсигурите, няма проблем, но не е нужно. Ще ви струва малко повече разход в гориво.

Акумулаторът

Проверихте ли акумулатора преди началото на зимата?

Студовете са най-чудесното време да ви падне „сърцето на автомобила”. Истински кошмар е да стоите насред вихрушката и да се мъчите да подкарате колата, търсейки една нищожна искрица, която да запали. Можело е просто да проверите акумулатора преди да паднат студовете, нали?

Отваряне на вратите

Заради големия студ, може да блокира системата ви за автоматично отваряне. Държите ли в ред вашите ключалки, които могат да бъдат отключени с ключа ви? Често се налага да ги прочистите преди началото на зимата.

Третирахте ли меките уплътнения на вратите с парафин, за да избегнете замръзване?

Често това е много важно, особено в дните, когато има резки промени в температурите. Скъсаните уплътнения са ненужен разход, който лесно можете да избегнете.