Други Подписваме за газовите връзки с Гърция на 10 декември

Подписваме за газовите връзки с Гърция на 10 декември

На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение с Гърция за интерконекторната газова връзка, събщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Дарик.

Уточняването на датата е станало на годишната среща на Атлантическия съвет в Истанбул.

„Този интерконектор е изключително важен, защото е основна част от Южния газов коридор. Той е важен не само за България и Гърция, а и за региона на Югоизточна Европа. Това, което успяхме да направим с нашите гръцки партньори, е да изясним всички спорни въпроси, които съществуваха по споразумението на проекта”, посочи Петкова.

На форума главната тема е била енергийната сигурност. „Основен акцент беше отделен на сигурността на доставките, диверсификацията на източниците, диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, както и мястото и ролята на Европейския енергиен съюз”, посочи министър Петкова.

На въпрос дали на форума е обсъждан въпросът кой купува петрол от ИДИЛ, тя отговори: „Такава тема не сме обсъждали, но основно обсъждахме сигурността на доставките. Особено място беше отделено на изграждането на инфраструктурата и междусистемната свързаност на отделните страни, което е гаранцията за сигурността на доставките”.