Свят САЩ обмисля разполагане на 3-5 хиляди войници в Европа

САЩ обмисля разполагане на 3-5 хиляди войници в Европа

В САЩ предстои обсъждане на възможността в Европа да се разположат една или повече военни бригади, пише “Милитари таймс“, цитиран от агенция ТАСС.

Според източника на вестника тази идея се подкрепя от главнокомандващия на обединените въоръжени сили на НАТО на континента, американския генерал Филип Брийдлав, „който предупреди за спешната необходимост да се засили отбраната на алианса срещу Русия“. Ако Вашингтон одобри този план за действие, няколко хиляди войници ще бъдат изпратени в Европа – в една бригада средно влизат от 3 до 5 хиляди души.

По този начин „за първи път от няколко десетилетия военното присъствие на Европейското командване (също оглавявано от Брийдлав) на континента ще се увеличи“, пише вестникът. Брийдлав, който беше в американската столица миналата седмица, е обсъдил план за действие с военачалниците от Пентагона.

„Те търсят начини за увеличаване на броя на американските войници, базирани в Европа на постоянна основа”, цитира „Милитъри таймс” думите на представителя на Пентагона. Те се опитват да разберат „колко са нужни и откъде може да се вземат“. Източникът на „Милитъри таймс” отбелязва, че „всяко решение за преместване на войски се сблъсква със сериозни препятствия”. Така например „в Европа това ще се нуждае от съгласуване със съюзниците и с приемащата страна”, напомня вестникът.

Пентагонът разглежда два варианта: или, както обикновено, на териториите на гарнизона в Германия, или по възможност по-близо до границите на Русия – в Полша или в Балтийските страни. Миналата седмица Брийдлав излезе с твърди заявления по адрес на Русия като призова НАТО да се готви за конфликт с нея в Европа. Сега в Европа има около 65 хиляди американски военнослужещи. През 1980 година те са над 200 хиляди. До 2012 година САЩ разполага с четири бригади в Европа, но след това по икономически причини две се връщат у дома като оставят Европа без бронетанкови съединения. Американски военни експерти препоръчват на Пентагона да върне в Европа поне една бронетанкова бригада.

Източник: novinite.bg