Общество Състоянието на пребития професор е стабилизирано

Състоянието на пребития професор е стабилизирано

Състоянието на пребития преди дни ортопед в столицата е стабилизирано. Началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в болница „Св. Анна“ проф. Стефан Станчев вече е контактен. Пострадалият е наясно, че се намира в лечебно заведение, познал е и колегите си, които го оперират. Няма обаче спомен за нанесения му побой, обясниха медиците. Лявото око на пребития лекар е напълно загубено. Във вторник сутринта проф. Станчев излязъл пред дома си да разходи кучето си. Неизвестни лица го нападнали и му нанесли множество удари с твърд предмет.

В резултат на побоя медикът бе приет във вторник в болницата, в която работи, с черепно-мозъчна травма, лицево-челюстна травма и травма на окото. Към днешна дата вече състоянието му е стабилизирано, информира д-р Димитър Николаков, началник на Клиниката по анестезиология в болницата.

„Нощта я прекара спокойно, сега вече е извън медикаментозна кома, съзнанието се възстановява. Стабилизиран е в момента, афибрилен е, което е добър прогностичен белег. Започва захранването от днес. Той е наясно къде се намира, позна ме, което означава, че има възстановяване на съзнанието. Спомен за събитията на този етап все още липсват, тъй като това е част от развитието на клиничната картина“, допълни д-р Николаков.

„Заради травмите, които е получил, пребитият лекар ще загуби лявото си око“, добави лицево-челюстният хирург доц. Желю Димов.

„Отсега нататък очакваме само положителни неща – лечение по отношение на травмата, възстановяване. Ние направихме едномоментно премахване на фрагментите и пластично възстановяване на костите, на структурите, на орбитата и черепа. Импланти са слагани с оглед възстаноняване на очната орбита. Окото обаче е напълно загубено“, допълни доцентът.

Заради жестокия побой медиците от болницата са отменили честването на професионалния си празник.

Източник: novinite.bg