Свят Сондажи: Оланд с висока популярност, но ще отстъпи пред Льо Пен и...

Сондажи: Оланд с висока популярност, но ще отстъпи пред Льо Пен и Саркози

Френският президент Франсоа Оланд изпревари по популярност предшественика си Никола Саркози за първи път от юли 2012 г., предаде Ройтерс, като цитира анкета на Ифоп-Фидюсиал. Според други сондажи обаче на финалната права в президентските избори ще отстъпи на Марин льо Пен и на Никола Саркози. 

Около 45% от анкетираните имат добро мнение за президента социалист през декември, което е скок от 14%. Лидерът на консервативната десница губи 2 пункта и популярността му спада до 35%, сочи анкетата, поръчана от сп. „Пари мач“ и радио „Сюд“.

„Това е обрат в тяхното публично съперничество“, каза Фредерик Даби от института Ифоп.

Няколко анкети показаха забележителен скок на рейтинга на Оланд след терористичните атаки в Париж на 13 ноември, когато загинаха 130 души. Това се дължи на действията му в отговор на най-тежките терористични нападения във Франция след Втората световна война, отбелязва „Ройтерс“.

Оланд беше най-непопулярният президент в следвоенната история на Франция, но рязкото повишаване на рейтинга му се дължи и на успешната конференция за климата, завършила със споразумение миналата седмица в Париж.

Друга анкета – на Те Ен Ес-Софрес, поръчана от в. „Фигаро“ и Ер Те Ел, сочи обаче, че Оланд няма да стигне до балотаж на президентските избори през 2017 г. На първия тур той ще бъде трети с 19% от гласовете. Водачката на крайната десница Марин льо Пен ще спечели 26%, а Никола Саркози – 24%, добавя „Ройтерс“.

Източник: novinite.bg