Общество Стефан Попов: За реформа в съда не е нужен доклад, а...

Стефан Попов: За реформа в съда не е нужен доклад, а политически натиск от Брюксел

Докладът на Европейската комисия за сектора правосъдие е един минимум, дори под прага на минимума на необходимото, което Европейският съюз може да направи спрямо България. За нас той е една изключително банална продукция, която е далеч по-бюрократично неутрална, отколкото тежкото състояние на корупционната среда в България, а не само в съдебната система и прочутия Висш съдебен съвет.

Това каза по БНР Стефан Попов, изпълнителен директор на Неправителствения институт за публични политики „Риск Монитор“, по повод най-новия доклад на Европейската комисия, който ще бъде обсъден на днешното си заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Докладът работи с методики и понятия, които се разминават с драматизма на състоянието в България. Десет години горе-долу се повтарят едни и същи неща в този доклад – те повдигат въпроса за релевентността му и необходимостта от този тип наблюдение, от противоположна гледна точка, или не че се е изчерпал, а че просто е много слаб инструментариум за изобличаване и критика на състоянието на страната“, коментира Попов.

За подобряване на съдебната система у нас е необходим не доклад, а политически натиск от Брюксел, подчерта още Попов. „Единственият изход е една нетрадиционна и нестандартна, и специално съобразена с България политика, която да изисква именно политизация на този въпрос. Една публикация в „Шпигел“ за България има по-голямо значение за страната ни и много повече мощ, отколкото изписани изречения в този доклад на механизма“, заяви още Стефан Попов.

Източник: novinite.bg