Дом Трактор косачка – какво трябва да знаете преди покупка

Трактор косачка – какво трябва да знаете преди покупка

качествена тракторна косачка

За много градинари закупуването на трактор косачка представлява неотложна инвестиция –  косачка, на която трябва само да седнат удобно и да запалят двигателя, за да получат идеално окосена морава без много работа. Тракторната косачка или като алтернатива самоходната косачка е висококачествено техническо устройство и като такова има своята цена. Тя варира средно между 2000 и 8000 лева. Поради тази причина решението за покупка също трябва да бъде внимателно обмислено и зависи от редица фактори.

Преди всичко трябва да отделите достатъчно време, за да прегледате на спокойствие всички опции, за да изберете най-правилната за вашата градина тракторна косачка. По-долу сме събрали много полезни съвети, за да улесним покупката на подобен трактор косачка.

Видът на моравата и размерът на парцела са от ключово значение

Основният приоритет при закупуването на тракторна косачка трябва да бъде видът на моравата и размерът на имота. Основното правило за ширината на косене е:

  • Малък трактор за косене на трева е достатъчен за тревна площ с площ до около 2000 m².
  • Тревни площи до около 4000 m² изискват ширина на косене от 72 до 102 cm.
  • До тревна площ от 6000 m², тракторът трябва да има ширина от 102 до 117 cm.
  • За площ от повече от 6000 m² се препоръчва ширина от 117 cm или повече.

Но видът на моравата също трябва да се вземе предвид преди покупката. Ако на поляната има много храсти, дървета или други препятствия, трябва да се преглеждат трактрори с по-малка ширина на косене, за да можете да ги заобикаляте по-добре.

Мощността на двигателя

Това също е важен критерий. Поради тази причина мощността на двигателя не трябва да бъде твърде малка. При повечето тракторни косачки се предлагат двигатели с един или два цилиндъра.

Двуцилиндровият двигател има тенденция да дава повече мощност, което е за предпочитане при косене на мокра трева, като този тип двигател е най-подходящ и ако тракторът трябва да се използва като снегорин или за теглене на ремаркета. За типа трансмисия се препоръчва хидростатична трансмисия. При нея няма нужда да сменяте предавките.

Как трябва да се събира тревата?

Друг критерий преди закупуване трябва да бъде как да се събира окосената трева. Ако искате градината ви да бъде чиста от остатъци от трева след косене веднага след самото косене, трябва да изберете кош за събиране на трева. Чрез него окосената трева след това се издухва във вътрешността на коша. Можете да седнете удобно на трактора, за да изпразните тревата от коша. След това остатъците от трева могат да бъдат компостирани. Прясно окосената морава изглежда перфектно.

Грижи за трактора

Тракторът косачка също изисква подходящи грижи, които трябва да се спазват. Например ако има връзка за маркуч за вода към косачката е предимство, като предимството е, че чрез този маркуч почистването става много лесно. Конструкцията на трактора обаче също трябва да има нечувствителна повърхност, за да се почиства лесно.

Ако следвате тези съвети при сравняването на трактори, купуването на правилната косачка всъщност е доста лесно. Използван трактор за трева също е добро решение.

Предимства на тракторите косачки

Тракторите косачки имат много предимства – едно от тях е универсалната им използваемост. Има широка гама от аксесоари и приспособления, като снегорини, ремаркета за пътна сол и вериги за сняг, които позволяват на трактора за трева да предоставя добра услуга през цялата година. Така че тревата не само винаги е добре окосена, но и зимните задължения по разчистване и разпръскване могат да се изпълняват лесно и удобно.

Тракторите са скъпи

Купуването на трактор за косене на трева трябва да бъде добре обмислено, тъй като обикновено има висока цена. Цените на най-евтините модели започват от около 2000-2100 лева. Въпреки това, добре моторизираните маркови устройства все още са осезаемо по-скъпи с ценови диапазон от 6000 до 12000 лева. Ако косачката трябва да се използва и през зимата, необходимите принадлежности често трябва да се закупят отделно. В зависимост от размера на покупката, това може да струва на купувача стотици или дори повече от 1000 лева.

Въпросът дали допълнителнителните разходи си заслужават зависи от една страна от местните условия като размера на имота и от друга страна от физическата ситуация, в която се намирате и която може да не позволява никакви алтернативи за разпръскване и разчистване в зимата. Ето защо допълнителни артикули като снегорин или ремарке със сол могат да бъдат много полезни, особено за по-възрастните хора, дори ако трябва да бръкнете малко по-дълбоко в джоба си за тях.

Използваните самоходни косачки са евтин алтернативен вариант

Мнозина не знаят, че има разлики между самоходна косачка и тракторът косачка. При самоходните косачки водачът седи точно над двигателя, докато при тракторите водачът седи зад двигателя, който е под капак.

В допълнение, тракторите често предлагат много повече мощност. Самоходната косачка е сравнително малка и е един от базовите модели на мобилните косачки за трева. Нейната ширина на косене може да се сравни с тази на обикновена ръчна косачка и е приблизително 55 до 100 cm. Ако обаче имате голяма морава, препоръчително е да използвате трактор, който е по-голям и по-ефективен.

Цена на самоходна косачка за трева

Предлагат се евтини модели от около 800 лева, но разходите за придобиване могат бързо да достигнат до 4000 лева. Поради тази причина много хора обмислят закупуването на употребявана самоходна косачка. Ако искате да закупите употребявана самоходна косачка, трябва да сте подготвени за минимална цена от около 500 лева. Ако предлаганият модел е изключително запазена самоходна косачка, очаквайте цената да бъде и много по-висока. Средната цена на самоходна косачка е около 1500 лева.