Бизнес Вълнообразни поликарбонати – идеи за приложение

Вълнообразни поликарбонати – идеи за приложение

вълнообразни поликарбонати

Профилираният вълнообразен поликарбонат е практичен строителен материал, през последните години той замества традиционното стъкло навсякъде. Отличава се с високи технически и експлоатационни свойства, издръжливост и естетичен външен вид. Материалът се използва широко в частното жилищно строителство и селското стопанство и е доста предпочитан от клиентите на БГ Пласт 1 ЕООД.

Характеристики на вълнообразния поликарбонат

Профилираният поликарбонат е технологично усъвършенстван строителен и довършителен материал. Това е резултат от взаимодействието на въглеродната киселина с бисфенол А, получава се чрез екструзия и след това на повърхността се дава гофриран профил. Подобно на монолитен полимер, той не съдържа кухи клетки в структурата си. Според параметрите на пропускане на светлината, такъв поликарбонат е разделен на прозрачен, полупрозрачен и също матов.

Техническите и експлоатационни параметри на този полимер в много отношения превъзхождат традиционното стъкло. С ниското си тегло, той има висока якост, устойчивост на удар и повишена товароносимост.

Изключителните потребителски параметри на полимера му позволяват напълно да замени силикатно стъкло в голямо разнообразие от строителни области. Днес поликарбонатът се използва широко като покривен и фасаден материал. Той има много положителни качества:

 • Леко тегло – Поликарбонатът за покривни конструкции е 2-3 пъти по-лек от силикатно стъкло. Освен това теглото му е по-малко от това на акрилното стъкло със същата дебелина.
 • Устойчивост на удар – Устойчивостта на удара на полимера е 150 пъти по-висока от тази на обикновено стъкло и почти 10 пъти тази на акрила. Профилираният поликарбонат често се нарича „антивандален материал“ и се използва широко за инсталиране на обекти на откритата инфраструктура – автобусни спирки, билбордове и пътни знаци. Доста трудно е да се разрушат такива структури.
 • Гъвкавост – Поликарбонатните плоскости са гъвкави, те са подходящи за създаване на сложни архитектурни форми без използване на топлинна обработка.
 • Пропускливост на светлината – Параметърът на светопропускане на гофриран поликарбонат съответства на 80-93%, в зависимост от дебелината на продукта. Според този показател той почти достига нивото на силикатно стъкло и значително надминава акрилното стъкло.
 • Лесно инсталиране – Материалът е лесен за обработка, а компактните му размери ви позволяват да извършвате бързо всички монтажни работи.

От минусите можем да отбележим ниската устойчивост на ултравиолетово лъчение, което причинява износване на полимера след 4-6 години. Съвременните производители обаче са пуснали производството на първокласни продукти – предполага се наличието на филм, който блокира негативните ефекти на слънчевата светлина. Такъв материал може да продължи до 20 години.

Произвеждат се няколко версии на профилен поликарбонат, в зависимост от параметрите на секцията:

 • Вълнообразен – повърхността му прилича на шисти, следователно този материал се нарича „пластмасов шисти“ в ежедневието.
 • Трапецовиден – подобен поликарбонат има трапецовиден профил, изглежда като профилиран лист.
 • U-образен – във формата на профила, тя също може да бъде сравнена с велпапе, но има подсилени усилващи елементи. Поради това носещата способност на такъв материал се увеличава многократно.

Размери:

На строителния пазар можете да намерите няколко десетки различни форми и размери профилиран поликарбонат. По дебелина този материал е разделен на няколко вида:

 • тънък – 0,8-1 мм;
 • среден – 1-1,5 мм;
 • дебел – 1,6-2 мм.

Ширината на един слой варира от 480 до 1870 мм за различните профили. Колкото по-висок е листът, толкова по-големи са параметрите на напречното сечение. За леки покриви, навеси и пристройки към сгради обикновено се използват листове с дължина 1,5-3 метра. Ако инсталирате покрив с малък брой фуги, тогава можете да закупите листове и 6-11 метра всеки.

Нюанси на избор

В днешно време магазините предлагат широка гама от различни профилирани поликарбонатни плоскости. За да изберете правилния материал, на първо място, трябва да обърнете специално внимание на масата на листа – тя трябва да бъде по-малка от тази на стъклените конструкции. В допълнение, висококачественият поликарбонат трябва непременно да има добра светлопропускливост и равномерно да разсейва слънчевите лъчи.

Когато е студено, листовете могат да се огънат до желаната форма, без риск от повреда. Правилно произведеният поликарбонат е огнеупорен, издържа на силни вятърни и снежни натоварвания, устойчив е на удари и не променя характеристиките си при високи и ниски температури. Изберете вашите подходящи вълнообразни поликарбонати при БГ Пласт 1 ЕООД.