Други Важно за всички, които тренират във фитнеса: Кои хранителни добавки подобряват постиженията...

Важно за всички, които тренират във фитнеса: Кои хранителни добавки подобряват постиженията и цялостното здраве на мъжете

хранителни добавки фитнес мъже

Хранителните добавки отдавна са важна част от тренировките във фитнеса и културизма. Много хора, отдадени на спорта ги използват редовно, в течение на много години, защото те им помагат да постигат по-бързи резултати.

Хранителните добавки за спортуващи се предлагат в различни категории – някои подпомагат отслабването, а други – покачването на мускулната маса. Задължително е да се подчертае, че ако се използват правилно, хранителните добавки няма как да навредят на човешкото здраве – подробна информация за начините на употреба и възможностите за купуване може да видите във всеки сайт за хранителни добавки.

Някои мъже започват да тренират от малки и продължават през целия си живот, докато други се решават едва след 40-годишна възраст. Всъщност, тренировките през младите години се различават от тези, които се провеждат в зряла възраст. Тялото на по-възрастните вече не функционира така добре, а и тези, които са започнали да спортуват късно, често вече са се сдобили и с известни здравословни проблеми – колкото и да подпомагаме процеса с приемане на витамини или най-добри аминокиселини, постигането на добри резултати е сложно.

Ето защо, трениращите мъже в зряла възраст следва да приемат предимно такива хранителни добавки, които стимулират тялото да функционира нормално и благоприятстват доброто здраве.

Кои хранителни добавки подобряват спортните постижения и цялостното здраве?

Нека да изброим най-важните:

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мазнините осигуряват на тялото енергия и имат още редица полезни свойства.

Например, оказват положителен ефект върху кожата и са безценни за сърдечно-съдовата система, което е много важно за по-възрастните спортисти. Освен това, Омега-3 поддържат здравето на костите и ставите.

Витамин D3

Липсата му в организма може да стане причина за появата на редица здравословни проблеми. Ако имате недостиг, непременно приемайте допълнително витамин D3. Той предотвратява възникването на възпалителни процеси в организма, нормализира хормоналната система и  балансира нивото на холестерола.

Подпомага и минерализацията на костите, оказвайки положителен ефект върху другите системи.

Коензим Q10

Счита се, че коензим Q10 забавя процеса на стареене, но полезните му свойства изобщо не се изчерпват единствено с това. Той нормализира състава на кръвта, засилва имунитета, има положителен ефект и върху сърдечния мускул, а също така е в състояние да върне в норма кръвното налягане.

Много е полезен за активно спортуващи над 40-годишна възраст, защото помага на организма да се адаптира към по-сериозните физически натоварвания.

Какви витамини трябва да пият мъжете?

На първо място, те се нуждаят от почти всички витамини от група В, които помагат за по-бързото възстановяване, поддържат телесните резерви и нивата на енергия. С напредване на възрастта липсата им става все по-добре изразена. Основните признаци на дефицит са безсъние, раздразнителност, умора и плешивост.

Витамините от група В трябва да бъдат допълнени и с микроелементи:

Цинк – за предотвратяване на косопад и производство на тестостерон.

Магнезий – заедно с цинка помага синтеза на тестостерон.

Желязо – подобрява дихателните процеси на клетъчно ниво.

Йод – много важен за хормоналния баланс в организма.

Калий – насърчава усвояването на магнезий, необходим е за нервната система, сърцето, кръвоносните съдове и мозъка.

Витамин А

Поддържа здравето на органите на зрението, задейства синтеза на тестостерон, като по този начин усилва сексуалната активност и подобрява качеството на спермата.

Витамин С

Той е много важен за укрепването на имунната система и борбата със стреса. Също така е полезен за кръвоносните съдове и предотвратява развитието на различни сърдечно-съдови заболявания.

Витамин Е

Действа и като мощен антиоксидант, поддържа енергийния потенциал на необходимото ниво, премахвайки излишния холестерол. Този витамин участва в производството на тестостерон и подобрява потентността и качеството на спермата.

Витамин Н (биотин, витамин В7)

Основно се използва в борбата с плешивостта при мъжете и наднорменото тегло. Нормализира протеиново-въглехидратния метаболизъм, поради което е добра превенция срещу затлъстяването.

Витамин N

Кондициониран витамин, познат още като липоева киселина. Витамин N е от съществено значение за доброто здраве на черния дроб, който при мъжете доста често страда от тютюнопушене и увеличен прием на алкохол.