Общество Всички лекарства за онкоболните на химиотерапия са осигурени от НЗОК

Всички лекарства за онкоболните на химиотерапия са осигурени от НЗОК

„В момента всички лекарства за онкоболните на химиотерапия са осигурени от Здравната каса“, съобщи националният консултант професор Асен Дудов. След последните законодателни промени част от медикаментите за онкоболни отпаднаха от списъка, който се заплаща от НЗОК и се наложиха допълнителни мерки, за да се набавят необходимите лекарства.

От около седмица са върнати тези няколко лекарства и отново Касата ги реимбурсира. Надявам се да не се получават за напред подобни луфтове, допълни професор Дудов.

„Надявам се да можем да осигурим на пациентите най-съвременното лечение“, подчерта той.

Професор Дудов допълни, че към настоящия момент няма пациенти, които да не могат да си получат лекарствата по финансови причини.

„Лекарствата са осигурени. Единствено имаше два продукта, за които все още нямам информация – те са в областта на онкохематологията и не знам дали там е намерен някакъв компенсаторен механизъм. Останалите няколко продукта се реимбурсират“, заяви професор Дудов.

36 825 българи са били диагностицирани с рак през 2013 година, като над 53% от заболелите са мъже. Данните са от последния обобщен доклад от Националния раков регистър и бяха изнесени по повод Световния ден на рака 4-ти февруари. Малко над 18 000 са починалите от тази диагноза пред същата година. Тенденцията е броят на заболелите да се покачва всяка година, а смъртността, макар и с минимален процент, да намалява.

Източник: novinite.bg