Любопитно Да си поговорим за музиката на парфюмите

Да си поговорим за музиката на парфюмите

парфюми

Може би искате да притежавате перфектния парфюм, влизате в магазина и опитвате да усетите миризмата на тестерите? Но след втория, третия аромат просто блокирате…

И как тогава да тръгнем на лов за чудесен парфюм?

Става дума за аромат, с който ще се откроявате сред тълпата.

И така – какво се случва днес в съвременната парфюмерийна индустрия?

Прочетете статията и ще научите още защо ароматите харесваме с ушите си.

Приятно четене!

Парфюмите наистина са различни – има истински оригинални, както и ментета, които се забъркват с неизвестни субстанции и на първо подушване го докарват до оригиналния парфюм. Разбира се, че има и домашно приготвени парфюми: просто някои хора сами си измислят и създават за себе си уникални аромати.

Но запомнете: истинските професионалисти по отношение на създаване на един парфюм се наричат​​“носове“, а в света има само около 100 души, които могат да правят това. Днес думата“ парфюмерист “ се свързва с всеки човек, който създава композиции от ароматни вещества. Но подчертаваме „носовете“ са специалисти, обучени в съответствие с професионалните стандарти.

Не пропускайте: Парфюми с феромони – мистерията е разкрита

Знаете ли, че в света има само няколко училища, които са тясно специализирани в сферата парфюмите?

Например, в една известна френска школа за парфюми през първите 7 месеца на обучение ученикът трябва да запомни 500 различни ароматни вещества, сред които 350 са синтетични, а 150 са естествени. По-нататъшното обучение е възможно само за тези, които са усвоили този материал. А с времето се развиват и умения, които включват способността за работа с голяма база данни от ароматни вещества и техните смеси.

Но пък днес се счита, че всеки творчески настроен човек, който има основни познания от училище по химия, може да стане парфюмерист. Оказва се, че основното в тази професия са интуицията и творческият подход. Да не подценяваме и огромните ресурси, които дава google в тази сфера. Наистина има много онлайн ресурси и специализирана литература, както и магазини, продаващи естествени и синтетични аромати с професионален клас. Тъй като парфюмите не могат да бъдат направени от етерични масла от аптеката, така нареченият бум на любителските парфюми започва именно с достъпа до професионални съставки на дребно.

С право може да се каже, че парфюмът е креативно произведение, основано на научни знания. За да се гмурне човек в тази мисия – създаване на парфюми – е нужно да има познания по органична химия и творческа искра, защото ароматът носи накрая енергията на красотата.

Реално, обонятелните центрове в човешкия мозък са разположени в близост до центровете на паметта, затова помним моменти от живота си, свързани с някои аромати.

Например някои хора помнят подсъзнателно парфюма, който е използвала майка им цял живот.

На кой език най-добре се описват миризмите?

Всеки парфюмерист ще ви отговори – на езика на музиката.

Всеки нишов парфюм трябва да има характер или разпознаване. Ароматът му трябва да се отваря постепенно, като с течение на времето да показва различни нотки, като същевременно поддържа една основна мелодия. И още…всеки парфюм трябва да съдържа вещества, напомнящи миризмата на човешката кожа: като правило това са мускус и амбра (първоначално вещества от животински произход). В съвременната парфюмерийна индустрия това са синтетични вещества.

С една дума всеки парфюм е музикално произведение: може нежно да гали, да съблазнява или просто да те вдъхнови за нови цели в живота.