Здраве Дневен крем и/или нощен крем – как да изберем най-добрия продукт за...

Дневен крем и/или нощен крем – как да изберем най-добрия продукт за себе си

Дилема, пред която са изправени много жени: имам ли нужда от отделен крем през нощта, ако използвам дневен крем, от който съм много доволна?

Как да изберем крем

Както подсказва името, дневните и нощните кремове са създадени за различно време и имат различни цели, които отговарят на нуждите на кожата по това време на деня.

Кой е най-добрият нощен крем, но и най-добрият продукт за деня?

Кожата има различна функционалност в зависимост от циркадния ритъм. През деня тя има защитна функция и съответно произвежда повече себум. През нощта има вазодилатация на миоциркулацията. Това води до увеличаване на обема на изгубената трансепидермална вода. Но обновяването на клетките се увеличава много през нощта.

Следователно козметиката, нанесена върху кожата, трябва да я подкрепя в това, което се опитва да направи. Така през деня продуктите ще имат предимно защитна роля, а през нощта регенерираща.

Дневни кремове: как да направите най-добрия избор

Дневните кремове обикновено имат немазна структура. Те са по-течни и могат да се използват като основа за грим. Те имат ролята да поддържат хидратацията, неутрализират свободните радикали и UV защита.

Вижте също: Кои хранителни добавки подобряват постиженията и цялостното здраве на мъжете

По отношение на състава те имат овлажняващи съставки, регенериращи пептиди, избелващи агенти (арбутин, витамин С, женско биле, ниацинамид) и слънцезащитни фактори (титанов диоксид, цинкови оксиди). Сред най-често срещаните овлажняващи съставки в дневните кремове споменавам тези в категорията овлажнители. Те привличат вода както от атмосферата, така и от дълбоките слоеве и я задържат в епидермиса. Тук можем да дадем примери за хиалуронова киселина, хидролизирани екстракти от колаген и еластин, алантоин, хидрофилна овесена матрица, глицерин, сорбитол, хигроскопични екстракти от ксерофилни кактусови растения и полизахариди от алое вера или водорасли.

Най-добрият нощен крем е…

Нощните кремове имат по -кремообразна структура, по-омекотяващи. Съставките се обработват, за да проникнат в кожата по-дълбоко, но за няколко часа. Те съдържат съставки против стареене, които не могат да се използват през деня, като алфа-хидрокси киселини и ретинол, защото са фотосенсибилизиращи

Нощните кремове могат да бъдат разделени на две категории:

Против стареене, с роля за повишаване на твърдостта и лифтинг ефект

Дневни и нощни кремовеТе съдържат ретинол, гликолова киселина, ретинил ацетат, съставки, които ускоряват клетъчния обмен, но произвеждат фоточувствителност, така че могат да се използват само в нощни кремове. В дневните кремове те могат да се използват само в много по-ниски концентрации, което естествено води до намаляване на ефекта им;

Ултра овлажняващи кремове

Те използват големи количества емолиенти като ланолин, фосфолипиди, мастни киселини и алкохоли, глицерол, сорбитол. Предназначени са специално за суха и зряла кожа.

В нощните кремове преобладават оклузивни овлажняващи съставки, от които можем да споменем: масло от ший / масло от ший, благородни масла, извлечени от зеленчуци (макадамия, арган, авокадо, пшеничен зародиш, жожоба, шафран), ланолин, мазнини, подобни на тези на кожата (сквален, холестерол, керамиди, триглицериди, сфинголипиди), лецитин, витамин Е.

Как да изберем правилния крем

Следователно всеки вид крем – дневен или нощен – има специфичен компонент и показания, насочени към покриване на нуждите на това време от деня. Моят съвет е да използвате както дневен, така и нощен крем. Ако темпото на ежедневието не ви позволява или сте под 24 години, можете да използвате единичен овлажнител ден и нощ.

Също така, в случай на много алергични хора, които изпитват затруднения да се адаптират към даден продукт, ако са намерили крем, с който се чувстват комфортно, те могат да го използват и през двата часа на деня. Използването на единичен козметичен продукт води до намаляване на броя на потенциалните алергени .